top of page

עשר הדברות שלי לערוגת ירקות קיץ שמחה ו... אורגנית

27.7.2015

אחד הדברים המשמחים אותי ביותר זה  לצאת בבוקר לקטוף מלפפונים ועגבניות טריות עם קצת בזיליקום לסלט, בערב לקטוף במיה, חציל ודלורית לתבשיל טעים. כיף...

כדי לגדל ערוגת ירקות בריאה ומשגשגת לאורך זמן יש כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם במהלך הקיץ החם. כולנו מכירים את התחושה הכיפית לשתול ירקות ובאיזה מהירות הם גדלים וצ'יק צ'אק כל הערוגה מלאה בעלים ירוקים ענקיים ושלל פרחים. אך זה לא מובן מאליו שפרחים אלו יבשילו לשפע פירות טעימים ויפים.

אבל, אם מקפידים על מספר כללי יסוד פשוטים הערוגה חייה לאורך זמן ונותנת פירות יפים לאורך עונה ארוכה.

 

הכלל החשוב ביותר לצמחים הוא כמו לאנשים. כל צמח ואדם צריכים את התנאים הנכונים להם על מנת לשגשג ולהיות במיטבם.

 

ואלו הן עשרת הדברות:

 

  1. אור: ירקות הקיץ אוהבים שמש וכמה שיותר. לירקות הקיץ קשה בצל והם רגישים ללחות וצריכים שמש רבה על מנת לגדול בבריאות ובקצב המהיר שלהם.                                                                                                                                  

  2. השקיה: הרבה, אבל לא יותר מידי ובטפטוף. חשוב חשוב!!! להשקות בטפטוף ולא להשפריץ בצינור מכיוון שכפי שכבר אמרנו ירקות הקיץ רגישים ולא אוהבים לחות על העלים מכיוון שהלחות מהווה תנאים נפלאים לשלל פטריות (קמחון, כימשון וכו'...) המרחפות באויר ומחפשות מקום לחיות ולהתרבות.

    כמה להשקות? להשקות בטפטפת שני ליטר בשעה. בשבועיים הראשונים פעמיים ביום רבע שעה. לאחר מכן בחודש וחצי הקרוב להקשות פעם ביום 30 דקות. לאחר חודשיים ניתן להשקות פעם ביומיים שעה.

    חוסר בהשקיה יגרום לצמח להראות תשוש ויבש, השקיית יתר תגרום להתפוצצות הפרי ולרקבונות. השתמשו בחושיכם!                                                      אני ממליץ להשתמש בצינור טפטוף שני ליטר בשעה במרחק 50 ס"מ האחת מהשניה.                               חשוב מאוד להשתמש במחשב השקיה המשקה באופן שגרתי וקבוע. ירקות אוהבים שגרה קבועה, זה נותן להם שקט, כמו גם לחלק מן האנשים..                                    

  3. מרווחי שתילה: ירקות הקיץ נהיים גדולים מאוד וחשוב לשמור על מרווחים נכונים מכיוון שצפיפות יתר גורמת לעודף לחות , קרב על המיים ודבר זה מביא לחולשה, מחלות ובקיצור לא טוב. עגבניה מלפפון, קישוא, בזיליקום, מלון חציל ופלפל. לשתול במרחק 50 ס"מ, צמח ליד כל טפטפת. דלעת, אבטיח לשתול במרחק 1 מטר.

     

  4. קומפוסט: (למאמר להכנת קומפוסט בייתי לחץ כאן) אולי כבר מאוחר מידיי מכיוון שכבר שתלתם ואולי לא שמתם קומפוסט אבל בכל מקרה ירקות הקיץ כידוע לכם גדלים מאוד מהר ונותנים הרבה פרי ועל מנת לעשות זאת הם אוכלים כל שביכולתם ומומלץ להוסיף לאדמה כמובן קומפוסט לפני השתילה, כ 15 ליטר למ"ר ולאחר שלושה חודשים להוסיף כ 3 ליטר קומפוסט למ"ר ולקלטר על פני השטח בעדינות בלי לפגוע בשורשי הצמח, הקומפוסט וחומרי ההזנה יזרמו לשורשים באמצעות הטפטוף.

     

  5. חיפוי: חיפוי קרקע בעלים יבשים שומר על לחות פני הקרקע וחוסך מים. אני ממליץ להשתמש בעלי לוונדר או רוזרין, מרווה, גרניום או כל צמח אחר בעל ריח דומינני וחריף שריחו מרחיק מזיקים.  

 

  • סנטיציה ואיורור: כפי שכבר דברנו ירקות הקיץ רגישים מאוד וניתן לראות כי העלים הבוגרים בדרך כלל נראים פחות טוב ויש עליהם פטריות ושאר חיות. את עלים אלו אשר הופכים לבית גידול אנו רוצים לגזום ולהרחיק מהערוגה. לעשות זאת בעדינות על מנת לא לפזר את נבגי הפטריה על שאר ההעלים הבריאים. חשוב לגזום את העלים במזמרה חדה מצוד לגבעול.

  •  גיזום העלים  מועיל רבות גם לאוורור המפחית לחות ומונע מהווצרות בית גידול למזיקים ולפטריות עלה. אך פעולה זו לרוב אינה מספיקה ומומלץ להדלות את הירקות שטבעם הוא לטפס על חבלים או רשתות ובכך להרחיקם מן הקרקע.

  •  

6. 

7. 

  • מחזור זרעים: בכל עונה נגדל ירק ממשפחה אחרת על אותה נקודת קרקע. כלומר, במקום בו גידלנו עגבניה שהיא ממשפחת הסולניים נגדל העונה למשל, בזיליקום ממשפחת השפתניים ובשנה הבאה נגדל למשל מלפפון ממשפחת הדלועים. ובכך נמנע שחיקה של הקרקע ואף נבנה אותה ונשפרה. 

דילול ענפים: הצמח באופן טבעי רוצה כמה שיותר מהר לייצר כמה שיותר זרעים, כלומר לייצר את הפרח כמה שיותר מהר ובהתאם לאסטרטגיה זו הוא מוציא מהר מאוד הרבה ענפים ופרחים שהופכים לפירות שהופכים לזרעים, בשלב זה הצמח השיג את מטרתו ובשלוה הולך לעולמו לאחר שהשלים את יעודו. אבל אנחנו רוצים את הפרי יפה ולאורך זמן רב בניגוש לאסטרטגיה הטבעית של הצמח. לכן ניתן לגזום את הצמחים כך שישארו להם רק שני אמירי צימוח (ענפים) בלבד. (ראה דוגמה בתמונה של צמי עגבניה) דבר זה מבטיח את חוזקו ובריאות של הצמח וחיים לאורך זמן.  (בסוף העונה צמח העגבניה יכול להגיע לאורך של מטרים ספורים)                                                                         

אינטואיציה: אם כל יום נצא ונקשיב לצמחים ונסתכל עליהם נדע מה הם צריכים, פשוט תסתכלו עליהם בשלווה, ביסודיות וכל התמונה תתבהר אט אט.

                              

  אהבה – צאו לגינה עם אהוביכם עם עצמיכם, טפלו בצמחים והאהבה כבר תבוא מעצמה...

8. 

9. 

10. 

מוזמנים לשתף מידיעותיכם, מנסיונכם, הצלחותיכם וטעויותיכם.

 

תודה!

חזרה לרשימת המאמרים לחץ כאן

bottom of page